Steigerhout behandelen

Hoe kan je steigerhout het beste behandelen? Lees snel verder om het antwoord op deze vraag te vinden!

Wil je toevallig weten hoe je steigerhout het beste kan behandelen? Dan ben je hier precies op de goede plek! In het artikel dat op deze pagina is te vinden kan je namelijk alles lezen over het behandelen van steigerhout!

Wat is steigerhout precies?

Laten we aan het begin beginnen.

Ik wil eerst even uitleggen wat steigerhout nou eigenlijk precies is. Niet iedereen weet dit namelijk. Zoals de naam doet vermoeden wordt steigerhout gebruikt in de bouw bij het maken van steigers. Steigerhout is echter geen houtsoort. Steigerhout wordt namelijk voornamelijk gemaakt van vurenhout. Vurenhout is hout dat afkomstig is van naaldbomen. Er wordt heel soms echter steigerhout aangeboden dat is gemaakt van grenenhout of larikshout.

Steigerhout heeft een stoere uitstraling. Steigerhout is ook zeer taai hout dat niet snel vergaat. Mede hierdoor wordt het gebruik van steigerhout steeds populairder bij het maken van meubels.

Meubels van steigerhout behandelen

Wanneer je zelf meubels van steigerhout wil gaan maken of wanner je meubels van steigerhout gaat kopen moet je trouwens wel met een aantal dingen rekening houden. Denk bijvoorbeeld na over of je de meubels (voornamelijk) binnen of buiten gaat gebruiken. Meubels van steigerhout die buiten staan zullen namelijk beïnvloed worden door het weer. Er zijn echter een aantal methodes om het dat buiten staat steigerhout te behandelen, waardoor dit hout een stuk langer mee gaat.

Ik wil je daarom ook aanraden om je meubels van steigerhout voor buiten altijd te lakken. Door je meubels te lakken worden ze ook vrijwel resistent voor vlekken.  Je kan er ook voor kiezen om deze meubels van steigerhout te impregneren. Dit houdt in dat je deze meubels insmeert met een soort waterafstotende olie. Hierdoor wordt het steigerhout goed beschermd, en gaat het langer mee.

Wanneer je steigerhout niet behandeld vergrijst dit hout trouwens na iets van 7 maanden.

Probeer de meubels van steigerhout ook ergens te plaatsen waar niet al te veel vocht en water in de buurt is. Steigerhout gaat namelijk niet snel rotten, maar het blijft een natuurlijk product. Als dit voor een bepaalde tijd constant wordt bloot gesteld aan vocht is de kans dus groot dat er schimmel optreedt, of dat het hout gaat rotten. Houd hier dus rekening mee!

Als je van plan bent om meubels van steigerhout buiten te zetten zou ik deze ook altijd iets boven de grond proberen te zetten (bijvoorbeeld doormiddel van tegels). Hierdoor kan de wind namelijk onder de meubels door waaien, en zo kan het vocht makkelijker uit het hout trekken. Zo gaat het hout namelijk minder snel rotten waardoor het uiteindelijk langer mee gaat.

Nieuw steigerhout aanschaffen

Zorg er trouwens voor, dat wanneer je nieuw steigerhout aanschaft om zelf meubels mee te bouwen dit steigerhout meestal nog vochtig is. Voor de beste resultaten raad ik je dan ook aan om dit hout 2 tot 3 maanden te laten drogen. Hierdoor gaat de uiteindelijke kwaliteit van je zelfgemaakte meubels namelijk omhoog, waardoor deze meubels (over het algemeen) langer mee zullen gaan.

Ik raad overigens aan om als je zelf meubels van steigerhout wil maken hier altijd nieuw steigerhout voor aan te schaffen. Tweede hands steigerhout is misschien wel een stuk goedkoper, maar de kwaliteit hiervan is over het algemeen redelijk slecht. Als je hier dus meubels van gaat maken zullen deze naar alle waarschijnlijkheid iet lang mee gaan.

Tot slot

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de informatie die in dit artikel is te vinden. Wanneer je steigerhout namelijk goed behandelt gaat dit over het algemeen veel langer mee dan wanneer je dit niet doet.

Wil je trouwens meer weten over hoe je zelf het beste meubels van steigerhout kan bouwen? Dan raad ik je aan om ook het artikel dat ik heb geschreven over hoe je het beste zelf meubels van steigerhout kan maken te lezen. Hierin staat namelijk alles vermeld wat je hierover moet weten.

 

steigerhout behandelen